- Veidas.lt - http://www.veidas.lt -

1941-ųjų birželio įvykiai – naujame filme

Autorius: veidas.lt | 2011 06 21 @ 17:29 | Kinas | No Comments

BFL

Sostinės kino teatre “Pasaka” trečiadienį vyks istorinio dokumentinio filmo “Pavergtųjų sukilimas”, skirto 1941-ųjų metų birželio įvykių 70-mečiui, premjera.

Filmas nukelia į 1938-ųjų metų Kauną, modernų miestą su naujais pastatais, kino teatrų iškabomis ir žvilgančiomis parduotuvių vitrinomis. Tuomet niekas nenujautė, kokias antžmogiškas moralines ir fizines negandas teks išgyventi.

Prieš 70 metų, 1941 m. birželio 22 d. Lietuvoje prasidėjo ginkluotas sukilimas, kurio tikslas buvo išsivaduoti nuo sovietų okupantų ir atkurti Nepriklausomą Lietuvos valstybę. Tos pačios dienos rytą prasidėjo Vokietijos ir Sovietų Sąjungos karas.

1941-ųjų metų birželio įvykiai – tai visos tautos sukilimas prieš okupaciją ir terorą, kurio pagrindinis tikslas – tautai tapti subjektu, o ne auka, atkurti suverenios šalies valdymo formas ir institucijas, išsaugoti likusį turtą ir kalinčiuosius Kaune, ir visoje šalyje. Tuomet sukilimas buvo akivaizdus ženklas Vokietijai ir kitoms šalims, kad Lietuva nėra Sovietų Sąjunga.

“Filmas atskleis birželio sukilimo priežastis ir tų dienų tragizmą”, – sako filmo režisierius ir scenarijaus autorius Algis Kuzmickas.

Pasak filmo prodiuserio Sauliaus Bartkaus, “Pavergtųjų sukilime” apie to meto įvykius pasakos sukilimo dalyviai, liudininkai, istorikai, mokslininkai, diplomatai. Kiekvieno jų prisiminimai, asmeniniai išgyvenimai sudėlios vientisą to meto įvykių mozaiką. Filme atsiskleis 1938-1941 metų politinė, ekonominė situacija, paprastų žmonių buitis. Vaidybinės scenos, rekonstruojančios atskirus to meto epizodus, perteiks to laikmečio dvasią, įvykiai taps aiškiai suvokiami kiekvienam, neįsigilinusiam į tą istorijos laikotarpį.

“Filmas jautrus ir emocingas, todėl tikimės, kad abejingų neliks”, – sako S. Bartkus.

Filmo premjeroje tarp kviestinių svečių laukiama Prezidento Valdo Adamkaus su žmona Alma, užsienio šalių ambasadorių Lietuvoje, Seimo narių, ministerijų atstovų, jaunimo, visuomeninių organizacijų lyderių.

Ketvirtadienį filmas “Pavergtųjų sukilimas” bus rodomas Kaune, M. Žilinsko dailės galerijoje, vėliau vyks papildomi premjeriniai seansai kino teatre “Pasaka”.

Daugiau šia tema:

Straipsnis publikuotas: http://www.veidas.lt

Straipsnio adresas: http://www.veidas.lt/1941-uju-birzelio-ivykiai-naujame-filme

© 2002-2009 UAB "Veido periodikos leidykla". Visos teisės saugomos.