- Veidas.lt - http://www.veidas.lt -

„Mokausi iš kino“ dovana moksleiviams – nemokamų seansų su diskusijomis mėnuo

Autorius: veidas.lt | 2013 04 09 @ 10:51 | Kinas | No Comments

J. Paštuko nuotr.

Į pabaigą einančio kino edukacijos projekto „Mokausi iš kino“ rengėjai sostinės moksleiviams dovanoja visą mėnesį nemokamų kino seansų su diskusijomis. Jie vyks nuo balandžio 22 d. iki gegužės 20 d. „Skalvijoa“ kino centre bei kino teatre „Pasaka“.

Pedagogai jau dabar kviečiami apsilankyti projekto svetainėje www.mokausiiskino.lt, atsižvelgę į kuruojamos klasės amžių, dominančias temas ir laiką, išsirinkti filmą bei iš anksto užsiregistruoti.
Į nemokamus seansus registruojamos tik klasės, nusprendusios po seanso pasilikti ir filmo aptarime-diskusijoje. „Pasakos“ kino teatrą pasirinkusios sostinės mokyklos galės rinktis – po nemokamos peržiūros pasilikti diskusijai ar pažintinei ekskursijai (1-4 kl. moksleiviams) po kino teatro užkulisius. Tik peržiūroje nusprendę dalyvauti moksleiviai prie bendraamžių galės prisijungti už įprastą kainą.
Pakviesti moksleivius į nemokamas peržiūras „Mokausi iš kino“ rengėjai sumanė, norėdami paskatinti juos dažniau ir išsamiau aptarti matytą filmą su bendraklasiais ar šeimos nariais, mokytis atrasti ryšius su savo aplinka, kelti ir spręsti filme paliečiamus opius klausimus. „Esame įsitikinę, kad pridėtinę šio projekto vertę kuria galimybė mokytis formuluoti ir apginti savo mintis, įsitraukti į diskusiją ir būti išklausytam, išmokti atsakingai reikšti savo nuomonę. Taip kino žiūrėjimas pakeliamas į aukštesnį lygmenį. Be to, padedama formuotis asmeniniam požiūriui ir pagarbai kito nuomonei“, – kalba projekto koordinatorė Goda Sosnovskienė.
Tokiose diskusijose jau dalyvavę moksleiviai prisipažįsta esą patenkinti nauja kalbėjimosi po filmo patirtimi. Eimantas iš Vilniaus „Sietuvos“ vid. mokyklos pasakojo, kad po seanso „Kaip me žaidėme revoliuciją“ diskusijos jis jautėsi žymiai geriau supratęs filmą: „Išgirdau tai, ką kiti šiame filme atrado, atkreipiau dėmesį į svarbias filmo detales, kurių pats prieš tai nepastebėjau“.
Įdomiausią temą diskusijai galės išsirinkti bet kurio amžiaus moksleiviai iš 15-os filmų, plačiau pristatomų „Mokausi iš kino“ svetainėje. Pradinukams bus rodomos abi veiksmo nuotykių filmo „Krokodilai“ dalys,  „Mergaitė“, „Kukis grįžta“, „Yp!“,  5-9 kl. paaugliai bandys įsijausti į filmų „Raudona kaip dangus“, „Sutrikęs Maksas“ ir „Prie jūros“ herojus, 10-12 kl. jaunimas seks „Velnių salos karaliaus“,  „Sebės“, „Meilės kaip nuodų“ ir kitų filmų herojų gyvenimo vingiais.
Ne mažiau įspūdžių laukia pradinukų, kurie pasirinks ne diskusiją, o ekskursiją „Pasakoje“. Nenuobodžiaus ir mokytojai: į „Pasakos“ aparatinę užsukusi „Genio“ pradinės mokyklos mokytoja metodininkė Danguolė parsinešė ne ką mažiau patyrimų nei jos pirmokai: „Nustebino, kad filmai iki šiol dar rodomi iš juostos, kad iki šiol jie gabenami didžiulėse dėžėse. Nuostabu buvo ir tai, kad visas kino teatro ekranas yra nusmaigstytas skylutėmis, mat ten įrengti garsiakalbiai“.
„Skalvijoje“ moksleiviai kviečiami apsilankyti 38-iuose nemokamuose kino seansuose su diskusijomis, „Pasakoje“ bus surengti 33 tokie seansai (18 iš jų – su ekskursijomis).

Daugiau šia tema:

Straipsnis publikuotas: http://www.veidas.lt

Straipsnio adresas: http://www.veidas.lt/%e2%80%9emokausi-is-kino%e2%80%9c-dovana-moksleiviams-%e2%80%93-nemokamu-seansu-su-diskusijomis-menuo

© 2002-2009 UAB "Veido periodikos leidykla". Visos teisės saugomos.