2010 Rugsėjo 15

tarptautinis modernaus šokio festivalis

Jubiliejinis šokio festivalis prasideda sostinėje

veidas.lt

Originaliu Lietuvos ir Ispanijos atlikėjų bendru kūriniu šeštadienį prasidės dvidešimtasis tarptautinis modernaus šokio festivalis.

Kauniečiai gali įsižeisti: vienas žinomiausių jų kultūros festivalių savo jubiliejinę šventę pradeda ne namie, o Vilniuje, Menų spaustuvėje. Būtent sostinėje šeštadienį bus galima pamatyti šokio teatro “Aura” premjerą “Atvirų akių panoramos”, parengtą kartu su šokėjais iš Ispanijos.

Konkrečių kolektyvinio darbo autorių susitarta neskelbti, bet spektaklio siužetas gretina du praėjusio amžiaus menininkus emigrantus: lietuvį Joną Meką ir ispaną Federico Garcia Lorcą. Ispanas atvyko į Niujorką 1929 m., kai bankrutuojantys bankininkai šokinėjo pro dangoraižių langus, o darbininkų šeimos rikiuodavosi gatvėje, norėdamos gauti po lėkštę šiltos sriubos. Jam tai paliko neišdildomą įspūdį. Nuo pat savo, kaip emigranto, karjeros pradžios jis niekino kapitalizmą ir rasizmą.

Tuo tarpu J.Mekas Niujorką pasiekė jau po karo, kai amerikiečiai triukšmingai šventė pergalę ir mėgavosi atgimstančia vartojimo manija. Pasivaikščiojimai po didmiesčio parkus lietuviui priminė jaukų gamtos pasaulį, kurį vaikystėje pažino gimtinėje. To meto J.Meko filmuose daug lyrikos ir nostalgijos, o dienoraščiuose garbinamas amerikiečių rašytojas Henry Davidas Thoreau, dvejus metus praleidęs Masačusetso miškuose.

Pasitelkę du skirtingus menininkus, spektaklio kūrėjai gretina vartojimo euforiją, jos nuosmukius ir ieško universalių išeities kelių iš užburto vartojimo rato.

Scenoje – nuogi kūnai

Kitų festivalio pasirodymų vilniečiams teks važiuoti stebėti į Kauną. Įdomu, kad daug jų vyks netradicinėse erdvėse, nes anksčiau festivalį priglobdavusi VDU koncertų salė šįmet remontuojama. Todėl šokėjų pasirodymai vyks jau renovuotose Kauno dramos teatro salėse, “Girstučio” kultūros ir sporto centre, Verslo lyderių centre, Kauno paveikslų galerijoje. O “Atvirų akių panoramos” kauniečiams bus kartojamos senajame “Lituanicos” fabrike, kurio erdvės parengimas spektakliui pareikalavo nemažai investicijų.

Į daugelį išvardytų salių telpa nedaug žiūrovų, bet festivalio organizatoriai dėl to nenusimena. Mat šįmet net penkiuose spektakliuose bus demonstruojamas nuogas šokėjų kūnas, o per tokius pasirodymus nedidelės sutelktos auditorijos pageidauja patys artistai.

“Auros” šokio teatro vadovė Birutė Letukaitė sako, kad nuogas kūnas – įprasta šiuolaikinio šokio išraiškos priemonė. “Neseniai grįžau iš šiuolaikinio šokio festivalio Vienoje. Ten tokie dalykai scenoje rodomi, nuo kurių mūsų žiūrovai iš kėdžių išvirstų. Mes dar labai švelnius, romantiškus variantus lietuvių žiūrovui parenkame”, – tvirtina festivalio meno vadovė.

Prie nuogo kūno estetikos tarptautinis modernaus šokio festivalis savo publiką pratina jau gerą dešimtmetį. Anuomet kviestinius šokėjus ne juokais trikdydavo mobiliaisiais telefonais juos puldavę fotografuoti žiūrovai, o šiandien tarp publikos tokių nesusipratėlių pasitaiko vis rečiau. Prieš spektaklį susirinkusieji griežtai įspėjami scenoje rodomo veiksmo nefilmuoti ir nefotografuoti.

Šokėjų, liekančių tik su veidus dengiančiais perukais, bus ir “Atvirų akių panoramose”. Kiti N-14 ir N-18 paženklinti spektakliai – buvusio baleto artisto iš Lenkijos Mikolajaus Mikolajczyko pasirodymas “Laukimas”, šveicarų trupės “Alias / Guilhermo Botelho” kūrinys “Šoninis lietus”, lenkų šokio teatro “Zawirowania” pasirodymas “Už regos lauko” ir ispanų “Provisional Danza” trupės spektaklis “Neatsakingi”.

Šokiai ant sienos

Festivalio programą Kaune kitą savaitę atidarys dar viena “Auros” premjera – vienaveiksmiai šokio spektakliai “Lietaus reminiscencijos” ir “Išplautas dangus” pagal gyvai skambančią Šv. Kristoforo kamerinio orkestro atliekamą muziką. Muzikines kompozicijas sukūrė kompozitorius Gintaras Samsonas.

Labiausiai nustebinti žiūrovus ketina italų trupė “Il Posto / Marco Castelli”, kurios pasirodymui nereikia grindų – italai savo spektaklį pristatys ant M.Žilinsko galerijos fasado. Lynais prie sienos prisirišę ir projektorių spindulių apšviesti artistai tampa panašūs į siena ropojančius fantastinius gyvius. Vertikalieji šokiai nėra naujovė Europoje, bet į Lietuvą toks pasirodymas atvežamas pirmą kartą. Šį italų pasirodymą galės nemokamai stebėti visi to pageidaujantys ir anksti eiti miegoti savaitgaliais nepratę kauniečiai.

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...