- Veidas.lt - http://www.veidas.lt -

Kaip kavos kilmės šalis nulemia aromato subtilybes

Autorius: veidas.lt | 2014 04 22 @ 17:00 | Visuomenė | No Comments


Kiekvienas žinome, kad vyno kokybę ir platų skonių spektrą lemia regionas, kuriame subrandinamos vynuogės. Mintimis nusikėlus į  Burgundijos arba Šampanės regiono platumas prieš akis išnyra ne tik įstabus kraštovaizdis, bet ir iš šių regionų kildinami vynai. Kalbant apie vyną – skonis ir kilmės regionas yra du neatskiriami komponentai. Tačiau ar susimastome, kaip geografinė platuma, kurioje subrandinamos kavos pupelės, atsispindi kavos puodelyje bei ar šis veiksnys turi lemiamos įtakos kavos skoniui ir kokybei?

Apie kavos brandinimo procesą ir aplinkos sąlygų reikšmę aromatui pasakoja kava ir kavos aparatais prekiaujančios įmonės „Kavos draugas“ vadovas Aurimas Vainauskas.
Galima drąsiai teigti, kad klimato, kuriame bręsta kavamedis, sąlygos lemia šio augalo vystymosi procesą, kuris atsispindi subrandinamų kavos pupelių aromate. Kavoje atsispindi ir   dirvožemio rūšis bei kokiomis medžiagomis jis prisotintas. Kaip vystysis kavamedis priklauso nuo jo sąlyčio su vandens šaltiniu, ar augalas lepinamas saulės šviesos ar auga pavėsyje, lemia ir tai kaip augalas yra genėjamas bei kokia flora ir fauna jį supa. Galiausiai visas veiksnių spektras lemia kavos augintojų sprendimą, kokiu būdu kavos pupelės bus apdorojamos, kiek laiko ir kokiu būdu (gryname ore ar vandenyje) vyks fermentacijos procesas.
„Esminis klausimas, į kurį norime rasti atsakymą, ar tos pačios rūšies kavamedžio, užauginto skirtingose platumose, subrandinta kava pastebimai skirsis savo aromatu ir kitomis savybėmis, kurias galės pajusti degustatoriai? T.y. ar lemiamą reikšmę turi kavamedžio rūšis, kurioje atsispindės kilmės teritorijoje auginamos kavos savybės ar kavos aromatą labiau lemia išskirtinai teritorinis veiksnys, prieš kurį nublanksta rūšies ypatumai?“, – pasakoja A. Vainauskas.
Vienareikšmiškai į šį klausimą atsakyti neįmanoma vien todėl, kad neįmanoma dirbtinai sukurti nuo teritorijos, kurioje auga kavamedis, nepriklausomas sąlygas. Leidžiantis į degustacinę kelionę ir ragaujant iš tos pačios rūšies kavamedžių, augančių skirtingose, nors ir gretimai esančiose teritorijose, pagamintą kavą, galima likti nustebintam.
Ar „Finca Mauritania“ kavos pupelių saldumas priklauso nuo pačios kavamedžio rūšies ir kruopštaus, išskirtinai subrandintų uogų atrinkimo ar daugiau įtakos turi plantacijoje vyraujančio dirvožemio ypatumai?
Diskuskutuojant apie tai, kaip plantacijos geografinė padėtis, kavamedžio rūšis ir gamybos metodai sąveikauja tarpusavyje ir atsispindi išgaunamos kavos aromate, galima pateikti Geisha kavos pupelių istoriją. Šios rūšies kavamedžio brandinamos kavos pupelės yra kilusios iš Etiopijos miesto Geisha pakraštyje įsikūrusios plantacijos, iš kur ir kilęs pupelių pavadinimas. Geisha rūšies kavamedžiai be kilmės šalies auga Hondure, Panamoje bei dar keliose vietose. Iš šių skirtingų šalių kildinamos kavos rūšių skoniai pastebimai skiriasi. Kiekviename regione išauginta kava skiriasi aromatu, intenyvumu, poskoniais. Labiausiai stebina tai, kad visuose šiuose regiuonuose auginama Geisha rūšies kava, savo aromatu gimininga tai, kuri auga kilmės šalyje -  Etiopijoje. Pupelės pasižymi švelnumu, subtilumu, intensyviu gėlių aromatu, jaučiasi citrinžolės bei žalios ir juodos arbatos skoniai.
Natūraliai kyla klausimas, ar Geisha rūšies kava subrandinta Brazilijoje ar Sumatroje turėtų tą patį aromatą ir savybes? Kiek daugiausiai gali skirtis klimatas, kad tos pačios rūšies kavos savybės išliktų identiškos ir kokia yra riba, kada jos pradeda pastebimai skirtis? Ar egzistuoja ir kiti veiksniai, lemiantys kavos rūšių mutacijas?
Dažniausiai ženklus geografinės platumos pakeitimas atsispindi subrandinamos kavos aromate. Perkeliant kavamedžio rūšį iš klimato zonos, kurioje vyrauja žaluma bei yra gausi savo flora į sausringą klimato zoną, kavos skonyje atsiranda pastebimų pakitimų, tačiau kavos augalą persodinus į panašią biologinę ekosistemą, savybės gali likti ir nepakitusios.
„Kavos skonis siejamas ne tik su brandinimo vieta, klimatu ar kavamedžio rūšimi. Kavos aromato ypatumus kavamedžiui subrandinus vaisius galiausiai vainikuoja apdirbimo metodai, kurie ir nulemia, kokia kava mėgausimės“, – pasakojimą užbaigia „Kavos draugas“ vadovas Aurimas Vainauskas.

Daugiau šia tema:

Straipsnis publikuotas: http://www.veidas.lt

Straipsnio adresas: http://www.veidas.lt/kaip-kavos-kilmes-salis-nulemia-aromato-subtilybes

© 2002-2009 UAB "Veido periodikos leidykla". Visos teisės saugomos.