- Veidas.lt - http://www.veidas.lt -

Apie kavos rūšis ir paruošimą

Autorius: veidas.lt | 2011 02 18 @ 13:10 | Kulinarija | No Comments

"Veido" archyvas

Išsivirti juodos ar pienu pagardintos kavos mokame kiekviena, tačiau pasivaišinti ypatingomis aromatingojo gėrimo rūšimis neretai užsukame ir į kavinę. Kokie receptai slepiasi po kavos pavadinimais?

Espreso įvairovė

Ruošiant espreso kavą maltos pupelės smarkiai slegiamos karštu vandeniu – taip dauguma kenksmingų medžiagų ir kofeino lieka tirščiuose, o į pašildytą puodelį išvarva 25–35 ml grynų aromatingų lašų. Vos pagaminta espreso kava tiekiama mažyčiame, maždaug 60 ml tūrio storasieniame keraminiame puodelyje arba mažoje stiklinaitėje. Kartais prie jos atnešama vandens užsigerti, mat espreso nemalšina troškulio.

Be stiprios klasikinės, yra ir daugiau espreso kavos variantų:

  • Stipriosios espreso (espresso ristretto) kavos puodelis siekia vos 15–20 ml. Ji ruošiama iš perpus mažesnio vandens kiekio (nors maltos kavos beriama tiek pat), todėl yra labai stipri.
  • Amerikietiška kava – tai 200 ml karšto vandens atskiesti vienas arba du klasikinės espreso kavos puodeliai.
  • Didelis espreso (espresso lungo) puodelis paruošiamas dvigubai ar trigubai didesnį kiekį vandens perleidus per klasikinio espreso varianto maltos kavos normą. Taip paruoštas gėrimas siekia 60–90 ml.
  • Espreso kava su pieno puta (espresso macchiato) vadinama garais išplakto pieno puta pagardinta klasikinė espreso kava.
  • Plaktos grietinėlės kepure, uždėta ant klasikinės espreso, puošiama vadinamoji espresso con panna. Ši kepurė kartais pabarstoma šokoladu.
  • Granitinė espreso kava yra šaltas ir nesaldus klasikinės espreso variantas. Kava pagardinama saldinta plakta grietinėle, tiekiama nedidelėje stiklinaitėje.
  • Espreso kava, tiekiama su citrina, dar vadinama espresso romano vardu. Citriną galima suvalgyti paprastai arba išspausti į kavą. Kartais vietoj citrinos tiekiamas iš šio vaisiaus ir cukraus pagamintas sirupas.
  • Alkoholinė espreso kava (espresso coretto) paskaninama likeriu, konjaku arba viskiu. Pagal klasikinį receptą taurelė su alkoholiu turėtų būti tiekiama atskirai.

Kapučinas – kiekvieno skoniui

Klasikinės kapučino kavos pagrindas – 30 proc. espreso ir 70 proc. karštais garais išplaktų pieno putų. Gėrimas kartais pabarstomas tarkuotu šokoladu arba cinamonu, tiekiamas 120–150 ml talpos keraminiame puodelyje.

Kokybiškai paruošta kapučino kava – vientisas pieno ir kavos darinys. Gėrimo puta turi būti tiršta, o ant jos užbertas cukrus – iškart nenugrimzti.

  • Tamsiojoje kapučino (cappuccino scuro) kavoje yra mažiau, o šviesiojoje kapučino (cappuccino chiaro) – gerokai daugiau pieno nei įprasta.
  • Šalta kapučino kava gaunama maišytuvu suplakus ledą, cukrų, puodelį espreso kavos ir antra tiek šalto nugriebto pieno. Sirupu pagardintas gėrimas tiekiamas aukštoje stiklinėje.

Iš pieno plaukusi kava

  • Paprasta balinta (latte) kava ruošiama iš vienos espreso ir trijų karšto pieno porcijų, neapsieinama ir be putų. 150–200 ml gėrimo paprastai tiekiami permatomose stiklo taurėse arba stikliniuose puodeliuose ant kojelės su nedidele ąsele.
  • Balinta sluoksniuota kava (latte macchiato), kaip ir paprasta balinta, tiekiama aukštuose stikliniuose induose. Kavos gėrimas su pieno puta ruošiamas iš karšto, garais išplakto pieno ir espreso. Kitas variantas: karštas pienas, pieno putos ir espreso. Bet kokiu atveju, į stiklinę pirmiausia pilamas karštas pienas, po to (labai atsargiai) puodelis klasikinės espreso kavos. Kava lengvesnė už pieną, todėl neskęsta jame. Kavos viršus dažniausiai pabarstomas kakava.
  • Tradicinė prancūziška balinta kava (café au lait) ruošiama iš vienodo kiekio kavos ir karšto pieno. Jį galima patiekti atskirame dubenėlyje be ąselių.
  • Kava su šokoladu panaši į balintą kava, mat kaip ir ši yra ruošiama iš espreso ir karšto pieno. Tik čia įmaišoma šiek tiek karšto šokolado arba šokolado sirupo, kuris ruošiant gėrimą pirmiausia maišomas su espreso kava, o tada supilamas karštas pienas. Kava kartais papuošiama trupučiu plaktos grietinėlės.
Daugiau šia tema:

Straipsnis publikuotas: http://www.veidas.lt

Straipsnio adresas: http://www.veidas.lt/apie-kavos-rusis-ir-paruosima

© 2002-2009 UAB "Veido periodikos leidykla". Visos teisės saugomos.