- Veidas.lt - http://www.veidas.lt -

Deficitas kitąmet turėtų neviršyti 3 proc. BVP.

Autorius: veidas.lt | 2011 09 20 @ 09:41 | "Veido" interviu | No Comments

VEIDAS: Kokie pajamų ir išlaidų skaičiai planuojami 2012 m. valstybės ir “Sodros” biudžetuose? Ar pavyko suvaldyti ministerijų apetitus?
I.Š.: Konkrečių pajamų ir išlaidų skaičių dar nėra. Bet, žinia, esame įsipareigoję sumažinti viešųjų finansų deficitą iki Mastrichto kriterijaus, o vidutiniu laikotarpiu – ir subalansuoti viešuosius finansus, tad konsoliduotas (visų biudžetų) deficitas kitąmet turėtų neviršyti 3 proc. BVP.
Terminas “ministerijų apetitai” nėra korektiškas situacijai apibūdinti, nes suponuoja mintį, kad viešosios lėšos leidžiamos ministerijoms išlaikyti, o ne jų kuruojamoms veikloms ar įgyvendinamoms funkcijoms. Štai Finansų ministerija turi neišvengiamai planuoti didesnes išlaidas skolai aptarnauti, tačiau tai ne “ministerijos apetito” įrodymas, o biudžeto deficito pasekmė. Atitinkamai ir kitų ministerijų papildomus poreikius neretai lemia objektyvūs veiksniai, pavyzdžiui, naujai priimti įstatymai.
Rengiant 2012 m. biudžetą laikomasi nuostatos, kad bendras išlaidų lygis neturi didėti, išskyrus neišvengiamai didėjančias išlaidas, prie kurių priskirtume skolos aptarnavimą ir ES investicijų kofinansavimo lėšas.
VEIDAS: Kokio dydžio valstybės skola planuojama 2011 m. pabaigoje, o kokia prognozuojama 2012 m. pabaigoje?
I.Š.: Šių metų pabaigoje valstybės skola turėtų sudaryti apie 38 proc. BVP, o vykdant įsipareigojimą kitais metais viešųjų finansų deficitą turėti ne didesnį kaip 3 proc. BVP, valstybės skola 2012 m. pabaigoje taip pat turėtų neviršyti 38 proc. BVP.
VEIDAS: Ar pensininkams bus tik atkuriamos ikikrizinio lygio pensijos, ar planuojama ir kompensuoti skirtumą, susidariusį dėl pensijų sumažinimo?
I.Š.: Šiemet baigia galioti laikinasis pensijų sumažinimo atstatymas, tad nuo kitų metų jos sugrįš į buvusį lygį. Seimo rudens sesijoje Vyriausybė numato pateikti įstatymo projektą, kuris reglamentuotų, kokia tvarka bus kompensuojami dėl pensijų sumažinimo per 2010–2011 m. patirti netekimai. Šio įstatymo projekto koncepcija buvo patvirtinta pernai liepą.

Daugiau šia tema:
  • Nėra panašių straipsnių.

Straipsnis publikuotas: http://www.veidas.lt

Straipsnio adresas: http://www.veidas.lt/72983

© 2002-2009 UAB "Veido periodikos leidykla". Visos teisės saugomos.