- Veidas.lt - http://www.veidas.lt -

2013 m. “Berlinalės” kronikos: prieš 93 mėnesius Kanuose pakilusi rumunų kino banga pagaliau pasiekė Berlyną

Autorius: veidas.lt | 2013 02 27 @ 16:00 | Kinas | No Comments

Tikruoju nugalėtoju 63-ajame Berlyno kino festivalyje kino kritikai ir žiūrovai pripažino nuoširdžiai jaudinančią ir prajuokinančią komišką dramą “Glorija” iš Čilės, nors profesionaliems Žiuri komisijos vertintojams pasirodė reikalinga įteikti dar vieną reikšmingą prizą Rumunijos naujaja kino banga plaukiančiai dramai “Sūnaus pusėje”.

Rumunų kino pergalė pabrėžė esminę šių metų tendenciją, kad konkursinėje programoje aiškiai dominavo Rytų ir Centrinės Europos filmai. Jau labai seniai šis regionas į “Berllinalės” pagrindinį konkursą buvo delegavęs 5 filmus ir užėmęs ketvirtadalį vietų. Po ilgos pertraukos dėl “Auksinio lokio” varžėsi Lenkija (režisierės Malgorzatos Szumowskos provokuojanti religinė ir homoseksuali drama “Vardan…”). Svarbiausia, kad 4 filmams pasisekė laimėti prestižinius oficialius arba bent svarius papildomus prizus.
Trečią kartą režisavusio Calino Peterio Netzerio drama “Sūnaus pusėje” tikrai nusipelnė įvertinimo, bet netraukė iki “Auksinio lokio”. Jeigu Žiuri komisijoje būtų dirbę daugiau ekspertų, kuriems pasisekė anksčiau matyti bent Cristi Puiu (“Pono Lazaresku mirtis”, “Aurora”), Cristiano Mungiu (“4 mėnesiai, 3 savaitės, 2 dienos”, “Už kalvų”), Corneliu Poromboiu (“12:08 į rytus nuo Bukarešto”, “Policija, būdvardis”), Adriano Sitaru (“Geri ketinimai”) kūrybą, tai galutinis verdiktas nuskambėtų visiškai kitaip. Filmo prodiuserė Ada Solomon puikiai žinojo pergalės receptą ir sąmoningai sudėjo į liūdnai graudinančią žmogišką dramą visus reikalingus produktus. Nesuklysime dramą “Sūnaus pusėje” sąžiningai pavadindami Rumunijos kino “greatest hits” kompiliacija.

Siaubingo autoįvykio korumpuotos pasekmės
Šeimoje dominuojančią ir visus reikalus pažintimis tvarkančią, bet nekenčiamą motiną nepriekaištingai vaidinanti Luminita Gheorghiu anksčiau dirbo su Cristi Puiu, Cristiano Mungiu, Corneliu Poromboiu. Jos engiamą ir nuolat žeminamą sūnų įkūnyja Cristi Puiu atrastas ir Adriano Sitaru išgarsintas jaunasis talentas Bogdanas Dumitrache’as.
Intrigą filme įjungia avarija: tamsiu paros metus jaunuolis, lenkdamas kitą vairuotoją, viršijo greitį ir nepamatė neleistinoje vietoje per greitkelį bėgusio paauglio. Žuvusio vaiko neturtingi tėvai neturi tiek lėšų, kad galėtų kovoti su įtakinga, pasiturinčia ir (ne)mylimą sūnų nuo kalėjimo visais įmanomais būdais gelbėjančia moterimi. Geriau pažįstant rumuniško kino tradicijas ir įpročius, nesunku nuspėti kryptį, kuria tolia juda drama “Sūnaus pusėje”.

Geniali ir šlovinga Glorija
Karščiausių simpatijų festivalyje sulaukusi dramedija “Glorija” yra taip pat trečias filmas režisieriui Sebastianui Lelio iš Čilės. Jame išsiskyrusi ir vaikus išleidusi 58-erių metų moteris vardu Glorija pradeda ieškoti laimės ir meilės. Iki šiol tik gimtinėje dirbusi ir mūsų pasaulio pusėje niekam negirdėta aktorė Paulina Garcia dalyvauja kiekviename filmo kadre ir kuria nerealų, nepamištamą, žavingą vaidmenį, kuriam tiesiog lemta pavergti kino kritikų ir eilinių žiūrovų širdis. “Sidabrinis lokys” jai buvo garantuotas be rimtesnes kovos, nors šiemet Berlyne susikaupė itin daug stiprių ir įsimintinų moteriškų vaidmenų. Tačiau Paulina Garcia nokautavo savo žymesnes ir populiaresnes konkurentes. Nežinomoji iš Čilės įsižiebė pačia ryškiausia žvaigžde šalto Berlyno danguje.
Su geriausiu savo filmu režisierius S.Lelio pataikė į tikslą, o iš tiesų sunku įsivaizduoti kinomaną, kuriam galėtų nepatikti “Glorija”. Su kultine 1982 m. Lauros Branigan daina “Gloria” pavadinimą ir vedančios veikėjos vardą muzikaliai susiejantis filmas susirinko aukščiausius elitinių kritikų įvertinimus. Leidinio “Screen International” pažymių lentelėje įsirašė 3,4 balai, o tokie solidūs skaičiai retai aplanko Berlyne rodomus filmus (daugiau niekam nepavyko perkopti 3 balų, o daugumai konkursantų ir 2 balai pasirodė pernelyg aukšta kliūtis). Čilės prodiuseris Juanas de Diosas Larrainas tikisi, kad “Glorija” vėl atstovaus šalį “Oskaruose”.

Visą publikacijos tekstą skaitykite savaitraštyje “Veidas”, pirkite žurnalo elektroninę versiją http://www.veidas.lt/veidas-nr-9-2013-m internete arba užsisakykite “iPad” planšetiniame kompiuteryje.

Daugiau šia tema:

Straipsnis publikuotas: http://www.veidas.lt

Straipsnio adresas: http://www.veidas.lt/2013-m-berlinales-kronikos-pries-93-menesius-kanuose-pakilusi-rumunu-kino-banga-pagaliau-pasieke-berlyna

© 2002-2009 UAB "Veido periodikos leidykla". Visos teisės saugomos.