- Veidas.lt - http://www.veidas.lt -

2011-ieji gerokai pakeitė pasaulį ir Lietuvą

Autorius: veidas.lt | 2011 12 26 @ 09:39 | Aktualūs komentarai | No Comments

Šie metai buvo turtingi įvykių tiek pasaulyje, tiek Lietuvoje. Galima netgi teigti, kad 2011-ieji gerokai pakeitė pasaulį: po cunamio Japonijoje ir po avarijos Fukušimoje pasikeitė požiūris į atominę energetiką ir į energetiką apskritai.

Po euro ir euro zonos finansinės krizės keičiasi visa Europos Sąjunga. Po arabų pavasario iš esmės pasikeitė vaizdas Šiaurės Afrikoje. Ir ne tik joje. Osamos bin Ladeno nužudymas irgi žymi tam tikrą lūžio tašką. O po Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Ilo mirties permainos galbūt prasidės ir šiame iškrypusio komunizmo  bastione.
2011-ieji postipriai pakeitė ir Lietuvą: įvyko daug iki tol negirdėtų neregėtų dalykų: nelaukiant, kol bus išgrobstytas, buvo nacionalizuotas bankas “Snoras”, Lietuva sugebėjo pastatyti net kelias naujas sporto arenas ir sklandžiai suorganizuoti krepšinio čempionatą. Šiemet mūsų valstybė ne tik žodžiais, bet ir veiksmais pradėjo žengti energetinės nepriklausomybės link, tad, regis, jau tikrai turėsime dujų terminalą Klaipėdoje, elektros jungtį su Skandinavija, o vėliau ir naują atominę elektrinę, nes “Hitachi” į šį projektą žiūri labai rimtai.
Žinoma, būta šiemet ir liūdnų akimirkų bei įvykių: tai ir M.Golovatovo paleidimo istorija, ir Lietuvai daug reiškusių žmonių netektys (J.Macinkevičiaus, J.Kubiliaus, B.Lubio), ir santykių su kaimyninėmis valstybėmis, ypač Lenkija, pablogėjimas, ir Vyriausybės desperacija prieš biudžeto tvirtinimą bei siekiai padidinti ar įvesti naujus mokesčius. Bet summa summarum biudžetas patvirtintas, ir visai pakenčiamas, mokesčiai praktiškai nepadidinti, jei neskaičiuosime naujai įvedamų mokesčių prabangiam nekilnojamajam turtui. Ypač svarbu, kad Vyriausybė nusprendė mažinti išlaidas, o ne didinti skolinimąsi. Apibendrinant galima teigti, kad 2011-ieji buvo visai neblogi metai, bent jau tikrai geresni nei 2009-ieji.
O ko galima tikėtis iš artėjančių 2012-ųjų? Kaip sužinome iš “Veido” užsakymu tyrimų bendrovės “Prime consulting” atliktos naujausios apklausos, dauguma gyventojų nieko labai gero iš kitų metų nesitiki. Maždaug pusė mano, kad jie bus panašūs kaip ir šie metai, 27 proc. tikisi lengvesnių, o 17 proc. – sunkesnių nei praėjusieji.
Liūdna, bet vertinant objektyvius faktus atrodo, kad kiti metai bus įtempti ir tikrai nelengvi. Tą, regis, supranta ir premjeras A.Kubilius, pareiškęs, kad per šventes nesinori būti pesimistu, bet iš euro zonos ir kitų regionų sruvena gana liūdni ženklai ir tendencijos. Taigi kitąmet mūsų šalies biudžetą gali tekti peržiūrėti, kai kam finansavimas gali dar sumažėti, gali atsirasti ir naujų mokesčių. “Bet kol kas visiems linkėčiau optimizmo”, – teigia ministras pirmininkas.
Gal tai ir teisinga taktika. Iš tiesų viską lemia nusiteikimas. Jei įsikalbėsi, kad Lietuva yra žuvęs reikalas, o visi lietuviai nevykėliai, taip ir bus. O jei tikėsi, kad permainos į gera, arba jei palaikysi radijo stoties M-1 didžėjų Mindaugo ir Aisčio iniciatyvą platinti šūkį “Būk laimingas ir linksmutis”, tai iš tikrųjų daug šansų, kad tų laimingų ir linksmučių Lietuvoje padaugės.
Aš renkuosi antrąjį variantą. Jį 2012-aisiais linkiu rinktis ir visiems “Veido” skaitytojams. Jaukių Jums švenčių ir prasmingų naujų metų.

Daugiau šia tema:
  • Nėra panašių straipsnių.

Straipsnis publikuotas: http://www.veidas.lt

Straipsnio adresas: http://www.veidas.lt/2011-ieji-gerokai-pakeite-pasauli-ir-lietuva

© 2002-2009 UAB "Veido periodikos leidykla". Visos teisės saugomos.