- Veidas.lt - http://www.veidas.lt -

„Topo centre“ – netradicinė fotožurnalistikos darbų paroda

Autorius: veidas.lt | 2012 06 27 @ 13:00 | Kultūra | No Comments

Praūžus Joninių šventei, „Topo centro“ parduotuvėse Vilniuje ir Kaune, pradedama demonstruoti fotožurnalisto Vidmanto Balkūno nuotraukų paroda „Rasos Dzūkijos miškuose“. Tiesa, tradicinio fotografijų pateikimo nebus. Paroda bus demonstruojama televizorių ekranuose.

„Fotografo V. Balkūno idėją nuotraukas demonstruoti netradiciniu būdu iš karto įvertinome kaip naujas galimybes meno žmonėms pristatyti savo darbus visuomenei, –  sako „Topo centro“ atstovas žiniasklaidai Erikas Kundreckas.
Pirmosios parodos tema tai pat neatsitiktinė. „Rasos Dzūkijos miškuose“ nuo gamtos nutolusiam miesto žmogui papasakos apie tai kaip trumpiausią naktį Dzūkijos miškuose, ant Nemuno kranto, atgijo senosios lietuvių apeigos. Švenčiant Rasas šalia Merkinės esančių Jonionių akmenų buvo kupoliaujama, įskeliama ugnis, vyko apvaikščiojimas, o visi norintys galėjo išsiburti pas iš žolynų ateitį spėjančią raganą. Parodos autorius trisdešimtmetis dienraščio „Lietuvos rytas“  fotožurnalistas, „Lietuvos spaudos fotografijos″ auksinio kadro laimėtojas, rengęs fotoreportažus iš Afganistano, Kosovo, Abchazijos, užpoliarės bei kitų vietų.
„Norėjosi savo darbus pristatyti kuo didesniam žiūrovų ratui, tačiau neišlaidaujant galerijų nuomai ir tradicinių nuotraukų gamybai bei rėminimui. Taip gimė idėja žengti netradicinį žingsnį ir parodą surengti skaitmeniniuose ekranuose“ – pasakoja V.Balkūnas. – „Tikiuosi, kad ši idėja atvers galimybes savo darbus parodyti ne tik profesionaliems fotožurnalistams, bet jauniesiems fotografams, kurie dažnai turi ką parodyti, tačiau neturi finansinių galimybių surengti tradicinę parodą“.
Lietuvos spaudos fotografų klubo prezidentas Jonas Staselis taip pat palankiai įvertino šią idėją. „Fotografija – kūryba ir menas, informacijos šaltinis, pasaulio pažinimas, saviraiškos priemonė, nuolat besivystantis reiškinys. Kiekviena forma, kuria ši žmogaus kūryba pasiekia žiūrovą yra sveikintina. Tai, kad žiūrovus fotografija pasiekia netradicinėmis priemonėmis yra nenauja užsienio šalyse. Džiugu, kad ir Lietuvoje atsiranda naujoviškas ryšys tarp kuriančio žmogaus bei žmogaus šiandienos gyvenime neturinčio laiko užsukti į parodų sales“, – sakė jis.
„Topo centro“ atstovas teigia, kad nauja platforma menui laukia ir kitų kultūros atstovų pasiūlymų demonstruoti savo kūrybą.  „Šį kartą paroda demonstruojama dviejuose miestuose vienu metu.  „TC prekyba“ Lietuvoje turi beveik 30 parduotuvių, tad ateityje tokio tipo parodų mąstai gali būti gerokai didesni, – sakė E. Kundreckas.

Paroda „Rasos Dzūkijos miškuose“ veiks dvi savaites, iki liepos 8-osios. Parodą galite aplankyti „Topo centro“ parduotuvėje Vilniuje, Ukmergės g. 240 ir Kaune, Savanorių per. 206.

Daugiau šia tema:

Straipsnis publikuotas: http://www.veidas.lt

Straipsnio adresas: http://www.veidas.lt/%e2%80%9etopo-centre%e2%80%9c-%e2%80%93-netradicine-fotozurnalistikos-darbu-paroda

© 2002-2009 UAB "Veido periodikos leidykla". Visos teisės saugomos.