- Veidas.lt - http://www.veidas.lt -

„Sostinės dienų“ lankytojams – naujovė – mamų ir tėčių darbų mugė

Autorius: veidas.lt | 2013 09 06 @ 09:52 | Tėvai ir vaikai | No Comments


Rugsėjo mėn. 7 d., šeštadienį, per patį Sostinės dienų įkarštį – nuo 10 iki 19 val. Lukiškių aikštėje – mamos ir tėčiai ketina pradžiuginti vilniečius, svečius ir kitus prieraišios bei tvirtos šeimos tradicijų saugotojus savo rankų darbo kūriniais, amatų pavyzdžiais. Nors šiųmetinė Šeimos amatų mugė yra antroji, tačiau ‚Sostinės dienose“ – jų premjera.

„Galima drąsiai sakyti, kad ši mugė – tradicijas dar tik kurianti šventė.  Tačiau jos indėlis labai svarus akcentuojant šeimos, kaip pirminio visuomenės darinio, svarbą. Vilniuje gimstamumas  auga, o  ir į sostinę gyventi atvyksta daug jaunų šeimų. Mes privalome jaunus tėvus palaikyti, kad nesijaustų atskirti nuo miesto gyvenimo, nuo visuomenės,  kad  noras susilaukti kuo daugiau atžalų ir noras patiems juos auginti  nebūtų nuslopintas“, – sako mugės iniciatorė Agnė Zuokienė.

Tarp gausybės žaidimų, specialių atrakcijų vaikams ir jaunimui Gedimino prospekte, Lukiškių aikštėje bus įrengta dešimt mugės paviljonų, kuriuose 25 Šeimos amatų mugės dalyviai gausiai nuklos prekystalius savo išskirtiniais darbais.

Tai – ir megzti rankinukai, rankų darbo auskarai, segės tekstilės gaminiai, vaikiški miegmaišiai, plaukų puošmenos, siūti žaislai, siuvinėti paveikslai, sutažo papuošalai, veltinio, keramikos dirbiniai, pačių siūtos daugkartinės sauskelnės, pačių rinktos žolelės, aliejai, sirupai, esencijos. Ten pat mugės lankytojai galės dalyvauti socialinėje akcijoje „Nepūdykime obuolių – pasidalinkime džiaugsmu“, kur bus dalinamasi šiųmetiniu obuolių derliumi ir vietoje spaudžiamos sultys.

„Manau, kad ši Šeimos amatų mugė yra puiki galimybė parodyti bei pristatyti savo darbus aplinkiniams. Ir, žinoma, kad sėkmingo pasirodymo mugėje atveju priverstų susimąstyti apie ateitį ir galbūt dabartinį hobį ar laisvalaikio praleidimo būdą paversti nuolatiniu darbu”, – teigia mugės dalyvė mama Sandra.

Pasirengimo mugei laikotarpiu organizatoriai iš tėvelių, auginančių mažamečius, sulaukė daugybę laiškų, kuriuose jie dalinosi savo istorijomis, kaip gimė viena ar kita idėja imtis rankdarbių ar amato, o paskui – ir verslo,  kaip, susilaukę mažylių, jie naujai atrado savo pomėgius.

Viena mugės dalyvė pastebėjo, kad natūraliausia medžiaga yra linas ir, pramokusi, pradėjo siūti sau ir kitiems lininius rūbelius. „Pastebėjau, kad mamytės vasarą mielai puošia Krikštynų šventei savo vaikiukus lininiais rūbeliais. Rūbelius siuvu berniukams, nes pati turiu berniuką. Ne tik lininių, bet ir visokiausių prekių asortimentas mergaitėms yra gerokai didesnis, todėl pamaniau, kad berniukai neturėtų būti nuskriausti. Jie taip pat gali gražiai atrodyti ir pasipuošti vyriškais aksesuarais,  iš įvairiausių spalvų derinių galiu sukurti nuostabias berniukų puošmenas“, – rašo mama Asta.

„Nėštumo ir gimdymo ar vaiko priežiūros atostogose esu jau beveik šeši metai, nes auginu 4 vaikus.  Kad galėčiau kaip nors save realizuoti, pradėjau rankdarbiauti. Pradžioj savo malonumui, o laikui bėgant atsirado ir poreikis iš to užsidirbti. Taip ir pradėjom kurti mažą savo šeimos versliuką. Siuvam ir prekiaujam daugkartinėmis sauskelnėmis ir vaikiškais aksesuarais. Į jį įsitraukia visa šeima. Vaikai – pirmieji gaminių bandytojai, nešiotojai ir foto modeliukai. Mūsų internetinė krautuvėlė – „Kukutis.lt”, o mūsų komanda – „Kukučio komanda“, – prisimena verslo pradžią  mama Airida su šeima.

Mugėje bus  galima pamatyti vaikiškų papuošalų krikštynoms ir kitoms šventėms, kuriuos gamina mamytė Monika, taip pat pačių siūtas kanapines, bambukines ar iš merino sauskelnes, kuriomis Aistės šeima, sukūrusi įmonę su prekiniu ženklu „Green Rose“, prekiauja net Norvegijoje, taip pat pamatyti Gitos lino raižinių apie motinystę darbų ciklą,  keramikos gaminių.

„Gal nėštumas, gal nauji motinystės jausmai  vėl atskleidė viduje kūrybinį polėkį. Taip gimė ir gimsta mano keramika. Išties labai gera, kad toks kūrybinis darbas užkrečiantis. Vos tik išsitraukiu molį, šalia nutupia du maži žmogučiai, pasiruošę į savo mažas rankytes imti, kaip dukrytes sako, „moliuką” ir lipdyti, kurti kažką savitą, šiltą ir jaukų“, – rašo Jurgita.

Mugėje bus galimybė savo vaikučius įamžinti didžiulėje senovinėje skrynioje. „Gimus dukrytei, norėjau įamžinti kiekvieną jos šypseną, jos mielą prisilietimą, jos mažus pirštelius, pėdutes. Taip gimė ši idėja“, –rašo Viktorija, sukūrusi savo fotografijų internetinę svetainę.

Tai tik mažoji dalis tų užsiėmimų, kūrybinių sumanymų ir darbų, kuriuos lankytojai galės pamatyti, paliesti, pasinaudoti, įsigyti.

Visi darbai, kuriuos pristatys šiuo metu vaiko priežiūros atostogose esantys mamos ir tėčiai,  yra vaiko raidą lavinantys bei tėvų tarpusavio ryšį stiprinantys rankdarbiai. Atverdami savo namų dirbinių, sukurtų su šiluma ir meile kamerinėje jaukioje erdvėje, pasaulį, mamos ir tėčiai siekia pasidalinti džiaugsmu atrandant kitas gyvenimo spalvas bei prasmes auginant mažylius.

Mugę lankančias šeimas su vaikais pralinksmins ypatingai smagūs nuotykiai vaikams – įlindus į gigantiškus plastikinius burbulus bus galima pasiplaukioti pačiame Gedimino prospekte. Ten pat bus įrengti ir specialūs šokinėjimo ir pasičiuožinėjimo atrakcionai, tatamiai.

Daugiau šia tema:

Straipsnis publikuotas: http://www.veidas.lt

Straipsnio adresas: http://www.veidas.lt/%e2%80%9esostines-dienu%e2%80%9c-lankytojams-%e2%80%93-naujove-%e2%80%93-mamu-ir-teciu-darbu-muge

© 2002-2009 UAB "Veido periodikos leidykla". Visos teisės saugomos.