- Veidas.lt - http://www.veidas.lt -

„Sakuona“ – baldų gamybos lyderė ne tik Lietuvoje – PR

Autorius: veidas.lt | 2015 09 29 @ 08:59 | Verslas | No Comments

„Vakarų medienos grupės“ (VMG) įmonėje „Sakuona“ dirba 630 žmonių, o 95 proc. produkcijos eksportuojama. Šiemet planuojama pasiekti iki 50 mln. eurų apyvartą.

Austė MERKYTĖ

Dvidešimtmečio šventėje – dėmesys darbuotojams„Sakuona“ nesenai iškilmingai atšventė veiklos dvidešimtmetį. Tai buvo įspūdingas renginys, su­būręs apie 200 svečių. Šventėje ypatingas dė­me­sys skirtas ilgamečiams darbuotojams, padėjusiems įmonei tapti tokiai, kokia ji yra šiandien.„Sakuonoje“ dirba per 630 darbuotojų. Tik apie 10 proc. jų yra iš Klaipėdos miesto, daugu­ma – iš aplinkinių rajonų: Plungės, Rietavo, Gargž­dų, Kretingos. Darbuotojai vežiojami spe­­cialiu transportu. Bendrovė suteikia ir nemokamus pietus.Dėmesys darbuotojui, gerų darbo sąlygų su­­darymas ir pagarba jam duoda rezultatų: žmo­­nės dirba nuoširdžiai, nenuvilia užsakovų.

Pastaruosius dvejus metus – plėtra septynmyliais žingsniais

Šiandien naujutėlaičiuose „Sakuonos“ ce­chuo­se lukštenami rąstai, gaminamos kėdės, fo­teliai, lenktos lovų rėmų ir dugnų konstrukcijos. Kaip sako „Vakarų medienos grupės“ (VMG), kuriai priklauso ir „Sakuona“, generalinis direktorius Viktoras Adomaitis, įmonę drąsiai galima būtų vadinti baldų gamybos lydere ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje dėl pardavimo rodiklių bei unikalios gaminamos produkcijos.„Sakuonos“ gyvavimo laikotarpiu būta vis­ko. Pirmasis penkmetis buvo sunkus, nes įmo­nė du kartus turėjo kilti iš pelenų tiesiogine to žo­džio prasme. Trūko realizacijos rinkų, seni įren­giniai neleido gaminti sudėtingesnių, geresnės kokybės gaminių. Be to, įmonė sunkiai pa­kėlė 1999 m. Rusijos krizę, teko ieškoti naujų rinkų.

Kaip pabrėžia VMG valdybos pirmininkas Sigitas Paulauskas, po lemtingų smūgių „Sa­kuo­na“ kaskart atgimsta vis gražesnė ir stipresnė. „Sunku ir suskaičiuoti, kiek kartų su įmonės va­dovais sėdėjome ir svarstėme: gaivinti „Sa­kuoną“ ar uždaryti visiems laikams. Kai 2000-ai­siais sprendimas buvo priimtas – kelio atgal ne­beliko. 5 mln. Lt paskola tapo pirmuoju žings­­niu į nuolatines investicijas ir sėk­mę. Per tris mėnesius atstatyta gamykla pra­dėjo naują veiklos erą“, – prisimena S.Pau­lauskas.Per pastarąjį dešimtmetį vyko sparti įmonės plėtra, tačiau didžiausią pagreitį ji įgavo per pastaruosius dvejus metus. 2014 m. pardavimo apimtis, palyginti su 2013-aisiais, pavyko padidinti nuo 33 iki 39 mln. eurų. Šiemet nu­matomas apie 25 proc. apyvartos didėjimas.„Svarbiausios priežastys, lėmusios tokį įmonės apyvartos augimą, – investicijos“, – sako įmonės direktorius Mindaugas Kozinecas.

Investuojama į gamybos efektyvumą

Praėjusiais metais didesnis dėmesys skirtas gamybos augimui, o šiemet visos investicijos bu­vo nukreiptos į gamybos efektyvumą automatizuojant gamybą. Dar 2014 m. pradžioje pradėtas ES fondų re­miamas projektas „UAB „Sakuona“ gamybinės bazės plėtra“, kurio vertė – apie 4,6 mln. eu­­­rų. Šio projekto tikslas – padidinti „Sakuo­nos“ veiklos konkurencingumą, pritraukiant efek­tyvių investicijų, kurios įgalintų kurti didesnę produkto vertę, skatintų darbo našumo au­gimą, didintų produktyvumą. Įgyvendinant projektą buvo vykdoma gamybinės bazės plėtra, įsigyjant pažangių ir inovatyvių technologinių įrenginių. Taigi metus įmonė baigia su didesne apyvarta ir su tokiu pačiu darbuotojų skaičiumi.„Sakuonoje“ įvykdytos trys grupės investicinių projektų. 2012 m. pradėta pirmoji banga, investuojant apie 7,5 mln. eurų, nuo kurios prasidėjo įmonės modernizacija. Antrasis etapas – 2013 m., išplėtus patalpas ir įdiegus kė­džių gamybos liniją. Trečiasis etapas, jau minėtas, susijęs su gamybos efektyvumo didinimu, įrengiant automatines pakavimo, pjovimo linijas, robotizuojant gamybą. „Sakuona“ suteikia pajamų ir žaliavinės me­dienos ruošos įmonėms. Apie 90 tūkst. kub. met­­rų beržų rąstų kasmet superkama iš Lie­tuvos te­ritorijos, tačiau tik 20 proc. medienos įsigyjama iš valstybinių miškų, kita dalis perkama iš priva­tininkų arba iš valstybinių miškų per tarpininkus, kurie nuolat laimi organizuojamus aukcionus.

Lietuviška produkcija

Retas lietuvis, pirkęs prekių baldų parduotuvėje, susimąsto, kad jos gali būti pagamintos Lietuvoje. Bendradarbiavimo sutartį su pasaulinio lygio Švedų baldų koncernu „Ikea“ „Sa­kuo­na“ pasirašė dar 2006 m. Tačiau tuomet pardavimo dalis tesudarė apie 10 proc., o šiuo metu siekia apie 95 proc. Rugsėjį mėnesį pradėta gaminti nauja kė­džių kolekcija, kaip tikimasi, jau 2016 m. pardavimą padidins 20 proc.

Užs. Nr. BSS2351

Daugiau šia tema:
  • Nėra panašių straipsnių.

Straipsnis publikuotas: http://www.veidas.lt

Straipsnio adresas: http://www.veidas.lt/%e2%80%9esakuona%e2%80%9c-%e2%80%93-baldu-gamybos-lydere-ne-tik-lietuvoje-pr

© 2002-2009 UAB "Veido periodikos leidykla". Visos teisės saugomos.