- Veidas.lt - http://www.veidas.lt -

„Premium“ klasės drabužių pirkėjai – išprusę mados vartotojai

Autorius: veidas.lt | 2016 01 01 @ 10:09 | Verslas | 2 Comments

McGregor nuotr.

Lietuvoje vis daugiau žmonių puikiai išmano pasaulines mados tendencijas ir renkasi kokybiškus drabužius. Garsūs prekių ženklai jiems reiškia kur kas daugiau nei ženklą ant etiketės – tai jų gyvenimo stilius.

Barbora KALVAITĖ

Seniai Lietuvoje žinomi ir neatsiejama daugelio žmonių gyvenimo dalimi tapę pasaulinio garso „premium“ segmento prekių ženklai – „Marc O’Polo“, GANT, „Ralph Lauren“ ir kiti. Jau daugiau nei dešimt metų jiems Lietuvoje atstovauja bendrovė „Burda Moden Salonas“, savo veiklą pradėjusi dar 1991 m. nuo populiariojo žurnalo „Burda“ platinimo ir prekybos siuvimo mašinomis.

Per tą laiką pavyko užsiauginti nemažą ir nuolat augantį klientų būrį, prisidėti prie mados kultūros ugdymo šalyje. Žmonės išmoko vertinti drabužių kokybę ir jų kuriamą pridėtinę vertę: garsių mados namų drabužiai jiems yra ne turto simbolis, o kokybiško gyvenimo dalis.

„Lietuvoje vis daugiau žmonių, vertinančių ne tik prekės ženklą, bet ir drabužių kokybę. Mes pastebime, kad tokių žmonių, kylant gyvenimo lygiui, daugėja. Jie daug keliauja, domisi mada, atranda sau patrauklius prekių ženklus, kurių kolekcijas vėliau mielai įsigija Lietuvoje“, – apie pokyčius mados rinkoje kalba bendrovės „Burda Modern Salonas“ direktoriaus asistentas Dovydas Grigalionis.

Svarbiausia – kokybė

Visi prekių ženklai, kuriems atstovauja bendrovė, – saviti, pripažinti ir garsūs pasaulyje, kiekvienas su savo istorija ir filosofija, o vienija juos aukščiausio lygio kokybė, kuriamų drabužių patogumas ir patvarumas.

Vienas populiariausių tarp šių mados ženklų, pripažintas ir itin mėgstamas pirkėjų, – „Marc O’Polo“. Tai miesto stiliaus drabužiai, pasižymintys išskirtiniu patogumu ir lengvumu. Šių savybių jiems suteikia natūralios medžiagos (medvilnė, vilna, linas, šilkas), kurios yra šio ženklo tapatybė.

„Marc O’Polo“ drabužiai skirti kokybę ir individualumą vertinantiems žmonėms. Natūralios medžiagos suteikia lengvumo, patogumo jausmą ir kartu atrodo labai stilingai. Iš pažiūros santūrūs drabužiai prisilietus skleidžia juntamą prabangą.

„Šiais laikais, kai gyvenimo tempas – didžiulis, žmonės nori, kad drabužis tarnautų visais gyvenimo atvejais, būtų patogus, lengvai prižiūrimas ir universalus. Drabužių universalumas – savybė, kurią itin vertina šiuolaikinis žmogus“, – kas svarbu pirkėjams, vardija D.Grigalionis.

Jis sako, kad žmonės tiesiog prisiriša prie vieno ar kito mados ženklo, kartais jį net įsimyli. Juos traukia ne tik paprasti praktiški dalykai, bet ir prekės ženklo kuriama atmosfera, įvaizdis, istorija. Su tokiais klientais, kurie gerai žino, ko nori ir ką gaus, nusipirkę vieno ar kito ženklo drabužį, lengva ir malonu dirbti. Jie laukia kolekcijų, išmano mados tendencijas, turi gerą skonį ir yra finansiškai pajėgūs.

GANT – dar vienas ne mažiau žinomas ir pripažintas „premium“ segmento prekės ženklas, išsiskiriantis savo klasikine stilistika. Ji Lietuvoje, garsėjančioje konservatyvumu, neabejotinai turi ištikimų gerbėjų, kurie, anot D.Grigalionio, yra dar rafinuotesni ir reiklesni pirkėjai. Juos ypač žavi šio ženklo drabužių stiliuje susiliejęs amerikietiškas paprastumas ir europietiška elegancija su skandinavišku poskoniu.

Vyrus mada sudominti sunkiau

Prieš porą metų „Burda Moden Salonas“ į  Lietuvą atvedė ir amerikietišką „McGregor“ mados ženklą, iš už Atlanto atnešusį į rinką šiek tiek kitokių vėjų. Olandams priklausantis amerikietiškas intensyvų Niujorko gyvenimo stilių atspindintis prekės ženklas dažnai siejamas su automobilių sportu dėl rinkodaros veiksmų šioje šakoje.

Iš esmės „McGregor“ rinkoje yra augantis naujokas, vis dar ieškantis savo kliento, tačiau būtent Lietuvoje šio prekės ženklo startas buvo vangokas. Tai iš dalies būtų galima paaiškinti siejant su stipresne vyriškos kolekcijos linija, nes Lietuvos vyrai, nors ir tampa vis madingesni, „madų lenktynėse“ kol kas gana smarkiai atsilieka nuo moterų.

„McGregor“ moteriška kolekcija kiekvieną sezoną tampa vis įdomesnė, geresnė ir vis daugiau moterų atranda šį puikų prekės ženklą, bet tam, kad kokia nors naujovė prigytų ir būtų pripažinta rinkoje, dažniausiai reikia laiko. „Įvesti į rinką naują prekės ženklą nėra lengva. Jei tai mažiau Lietuvoje žinomas ženklas, pirkėjai turi jį pažinti, pamėgti. Ženklams reikia „prasimušti“ tarp didžiulės ir margos pasiūlos. Lengviau, kai ženklai jau yra išgarsėję Vakaruose“, – sako D.Grigalionis.

Užtat šį sezoną pirkėjams pristatytas naujas ženklas „Cinque“, galima sakyti, pataikė į dešimtuką. Pirkėjai netruko įvertinti gerą šio vokiško ženklo su itališku prieskoniu kokybės ir kainos santykį ir, žinoma, stilių – veržlų, emocionalų, laisvą, įkvėptą Viduržemio jūros. Kolekcijos labiausiai orientuotos į 25–49 metų žmones arba tuos, kurie tokie jaučiasi širdyje.

Tarp visų šių ženklų išsiskiria šiltų žieminių striukių su žąsų pūkais ženklas „Canada Goose“. Tai visame pasaulyje gerai žinomas šiltų, rankomis gaminamų, ribotos serijos striukų pavadinimas, dabar jau gerai žinomas bei vertinamas ir Lietuvoje.

Turi bandymų laboratoriją

Stiprūs ir išskirtiniai ženklai  „Marc O‘Polo“, GANT, „McGregor“, „More&More“ pirkėjams pristatomi vadinamosiose monobrendinėse (vieno prekės ženklo) parduotuvėse, kuriose pirkėjas gali ne tik rasti didžiulį modelių, spalvų pasirinkimą, bet ir geriausiai pajusti vieno ar kito ženklo filosofiją, stilistiką.

„Kiekvienoje tokioje monobrendinėje parduotuvėje stengiamės sukurti jaukią namų atmosferą, perteikti prekės ženklo emociją, jo įvaizdį. Pirkėjams imponuoja tokios prekės ženklo istoriją pasakojančios parduotuvės, jose jie jaučiasi tarsi namie, mielai pasivaišina ir jiems pasiūlomu puodeliu kavos“, – kaip svarbu tinkamai pristatyti prekės ženklą, papasakoti jo istoriją, aiškina D.Grigalionis.

Vienintelė bendrovės turima multibrendinė parduotuvė „grey & white“ verslo struktūroje užima ypatingą vietą. Joje kiekvieną sezoną pirkėjų teismui pateikiami vis nauji ženklai. Čia tarsi bandymų laboratorijoje stebimos pirkėjų reakcijos į vieną ar kitą naujovę rinkoje, bandoma nuspėti, kaip naują ženklą priims rinka, kaip įvertins pirkėjai. Būtent taip Lietuvoje gimė monobrendinės parduotuvės GANT, „McGregor“, „More&More“ ir atsiskleidė tokie ženklai, kaip „Ralph Lauren“, „Canada Goose“, „Cinque“.

Bet tokie ženklai, kaip „New House“, „New Zealand Auckland“ ir „State of Art“, neišlaikė konkurencijos ir Lietuvoje nepritapo. Kartais net sunku pasakyti, kodėl taip atsitinka, tačiau, kaip pripažįsta D.Grigalionis, ženklo žinomumas, įvaizdis yra pagrindinis ingredientas, lemiantis pripažinimą, ypač Lietuvoje: „Dažniausiai mūsų klientai patys žino, ko nori. Jie yra geri mados žinovai, pažįsta medžiagas ir jų savybes, žino ženklus ir juos vertina, o jų drabužių stilius atspindi jų gyvenimo būdą. Tačiau kartu jie yra atviri naujoms idėjoms, pasirengę nuotykiams.“

Ant bangos – natūralumas iš dirbtinių pluoštų

Ženklai, kuriems atstovauja bendrovė, patys yra madų diktuotojai. Tiek „Marc O’Polo“, tiek GANT, tiek „McGregor“ ir kiti prekių ženklai turi savo dizainerių komandas ir atsakingus dizainerius, kurie kiekvieną sezoną ieško įkvėpimo ir kuria naujas mados tendencijas. Visi šie ženklai nuolatos ieško išskirtinumo kurdami naujas medžiagas, jų apdirbimo technologijas, naujus modelius ir įvesdami į madą naujas spalvas.

Ateinančių 2016 m. pavasario/vasaros sezoną populiarūs bus senoviškų, „nutrintų“ atvaizdų atspaudai bei šaltas dažymas (angl. „cold dying“) ant paprastų ir polo marškinėlių, taip pat jūrine tematika dryžuoti drabužiai. Tačiau naująjį sezoną dėmesys vėl bus sutelktas į svarbiausią šiuolaikinės mados kelrodę žvaigždę – medžiagų natūralumą ir visas kitas su tuo susijusias savybes.

Šiais natūralumo atgimimo laikais natūralios medžiagos, žmogui suteikiančios ypatingą patogumo jausmą, labai vertinamos. Technologijų pažanga gamintojams leidžia natūralius audinius pagaminti iš dirbtinių pluoštų. Todėl dabar populiarios būtent taip gimusios medžiagos: liocelis, viskozė, tencelis. Žmonės jas atpažįsta, vertina jų lengvumą, natūralumą, patogumą, patvarumą, komforto jausmą, kurį jos suteikia. Drabužiai, pasiūti iš šių medžiagų, gerai nešiojasi, yra tvirti, juos lengva prižiūrėti.

Pernai dėl krizės Rusijoje ir drastiškai kritusio rublio kurso sumažėjus turistų iš Rusijos ir Baltarusijos, kurie, ne paslaptis, Lietuvoje apsipirkdavo nuo galvos iki kojų, bendrovė dabar orientuojasi į vietinį, kasdien finansiškai vis pajėgesnį tampantį pirkėją.

„Jaučiame kylantį pragyvenimo lygį Lietuvoje, vis daugiau jaunų žmonių gauna didesnį nei vidutinį atlyginimą, tampa mūsų klientais. Stebime rinkos poreikius, mados tendencijas, dairomės, ką naujo galėtume pasiūlyti pirkėjams, kokius naujus „premium“ segmento ženklus pristatyti Lietuvoje“, – sako „Burda Moden Salono“ atstovas.

Įmonė ketina plėstis, atidaryti naujas parduotuves ne tik Vilniuje, bet ir Kaune. Ateinančiais metais planuojama į Lietuvą atvesti gerai žinomą Europoje prekės ženklą „Woolrich“. Tai žinomas itališkų prabangių drabužių prekės ženklas, ir tai, pasak D.Grigalionio, leidžia tikėtis, kad jis sėkmingai prigis Lietuvoje, kurioje itališka mada priimama itin palankiai.

 

 

Daugiau šia tema:

Straipsnis publikuotas: http://www.veidas.lt

Straipsnio adresas: http://www.veidas.lt/%e2%80%9epremium%e2%80%9c-klases-drabuziu-pirkejai-%e2%80%93-ispruse-mados-vartotojai

© 2002-2009 UAB "Veido periodikos leidykla". Visos teisės saugomos.